Goede peuterschoenen: de Runflex sneaker collectie van Shoesme

Review Runflex Shoesme

De eerste zomerdag van 2016 was afgelopen weekend een feit! Na een lange herfstachtige winter zijn de zomeroutfits voor de kids weer uit de kast gehaald. En bij deze outfits horen goede en  fijne zomerschoenen. Ten opzichte van de vorige zomer zijn de voeten van mijn dochter Sophie weer flink gegroeid, dus dat worden nieuwe peuterschoenen! Ik ben als moeder en als kinderfysiotherapeut vrij kritisch als het om nieuwe schoenen voor kinderen gaat. Waarom zijn goede peuterschoenen belangrijk? Waar let ik op? En wat is mijn keuze geweest voor Sophie?

Waarom zijn goede peuterschoenen belangrijk?

In mijn werk als kinderfysiotherapeut ben ik dagelijks bezig met motoriek en kinderen. Goede schoenen zijn belangrijk voor kinderen met én kinderen zonder motorische problemen. Een peuter met grof motorische problemen die bij mij op de praktijk komt voor kinderfysiotherapeutische behandeling, heeft vaak moeite met basisvaardigheden als lopen, rennen, springen, klimmen en klauteren. Deze activiteiten zijn überhaupt al lastig voor het kind en het lopen op verkeerde schoenen maakt deze activiteiten alleen maar lastiger. Verkeerde peuterschoenen zijn bijvoorbeeld veel te slappe ballerina schoentjes die met moeite om de voet blijven zitten, veel te ruime zachte boots of juist hele stevige en harde laarzen waarin de voeten en enkels weinig bewegingsvrijheid krijgen.

Mijn eigen dochter Sophie is ruim twee en een half jaar en motorisch zeer vaardig. Ook bij haar zie ik zeker het belang van goed schoeisel terug. Hoe vaardig ze ook is in haar motoriek, bij slechte schoenen wordt haar motoriek onhandiger en houdt ze het lopen minder lang vol. Kortom, goede schoenen zijn belangrijk voor kinderen!

Belangrijke eigenschappen peuterschoenen

Wanneer kinderen net gaan staan en lopen en zich nog niet lopend in de buitenwereld begeven, hebben ze nog geen schoenen nodig.  Wanneer het lopen steviger wordt, is het tijd voor de eerste kinderschoentjes. Alle informatie hierover vindt je in de eerder geschreven blog: “Eerste schoentjes, waar moet je op letten?

Wanneer je op zoek bent naar een goede peuterschoenen is het mijn inziens van belang om op de volgende punten te letten.  Onderstaande punten zijn tevens de adviezen van  dr. Jan Douwes Visscher, een bekend orthopedisch chirurg in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

  • De schoenen moeten voldoende lang zijn. De tenen moeten vrij liggen. Dat betekent dat er extra ruimte in de schoenen aanwezig moet zijn.  Deze lengtetoegift dient ter compensatie voor het doorveren van de voet tijdens het lopen en tevens als groeiruimte bij kinderen.  Als er onvoldoende lengte van de schoen is, gaan de tenen klauwen. Deze lengtetoegift moet ongeveer 10-13 millimeter zijn en mag nooit minder dan 6 millimeter zijn.
  • De wijdte van de schoen moet kloppen. Deze omvang wordt gemeten ter hoogte van de grootste breedte van de voet, namelijk bij de bal van de voet. Wanneer een schoen te wijd is, kan de voet naar voren schuiven in de schoen en kan de schoen voelen als een te grote schoen. Een kleinere schoen is in dit geval dus zeker geen optie, wel een minder wijde schoen.
  • zool van de peuterschoenen van ShoesmeDe zool moet goed flexibel zijn om te zorgen voor een goede voetafwikkeling. Zorg er vooral voor dat de flexibiliteit zit bij de bal van de voet. Een te stijve schoen waarin de voet geen bewegings- of afwikkelingsvrijheid heeft is niet de bedoeling. De voorzijde van de schoen moet wat van de grond af staan. De hielheffing van de voet door de hak mag niet te hoog zijn.  Dit komt neer op ongeveer een centimeter bij de kleinste maatjes en maximaal 23 millimeter bij maat 40!
  • Voor kinderen is een stevig hielstuk zeker wenselijk, omdat kinderen in de regel platvoeten hebben. De meeste kinderen hebben platvoeten tot een jaar of twee. Tussen de twee en vijf jaar heeft zo’n 30-40% van de kinderen nog (soepele) platvoeten, dit is niets om je zorgen over te maken. Bij 95% van alle kinderen verdwijnt de platvoet uiteindelijk spontaan.
  • Het beste materiaal waarvan kinderschoenen gemaakt kunnen zijn is leder.

De eerste schoentjes die ik voor Sophie kocht waren de Baby Proof Smart schoenen van Shoesme. Ze zijn mij en Sophie erg goed bevallen en waren een echte aanrader. Toen Shoesme aan mij en Sophie vroeg of wij een paar schoenen van de RunFlex series wilden testen en reviewen, hoefde ik daar niet over na te denken: graag!

RunFlex Sneakers van Shoesme

De Runflex lijn is een hippe en vrolijke collectie sneakers van Shoesme. De schoenen zijn verkrijgbaar in maat 19 tot en met 30. Het zijn hele lichte sneakers met een super flexibele zool. De zool zorgt voor een goede demping en buigt op de goede plek: bij de bal van de voet. De schoenen hebben een voering van leer. De hiel is verstevigd (gefoamd) en het voetbed is uitneembaar. En nog een heel belangrijk punt van deze peuterschoenen: ze zien er echt helemaal hip en stoer uit.Peuterschoenen Mesh Pink

Voor Sophie kreeg ik de meidenuitvoering in de kleur roze nylon mesh in maat 25. Een prachtige zalmroze kleur, waar Sophie gelijk erg vrolijk van werd. Door metallic roze leeraccenten wordt de sneaker naast meisjesachtig ook nog eens stoer en past daardoor goed bij Sophie. Kortom, het uiterlijk van de schoenen is helemaal top en dit is natuurlijk ook erg belangrijk!

De maat 25 was goed. Ze had voldoende ruimte over bij haar tenen, waardoor haar voet en tenen voldoende bewegingsvrijheid hebben in de schoen. De wijdte is ook prima. Doordat het vetersschoenen zijn, is de schoen strakker of losser vast te maken. Sophie haar voet zit mooi stevig in de schoen zonder te schuiven. De zool is prachtig flexibel en op de goede plekken. Dit kun je ook zien als ze loopt en rent, ze heeft een mooie voetafwikkeling en loopt zonder struikelen. Tot slot is het hielstuk stevig, waardoor ze niet met doorgezakte voetjes staat.

Ons ooPeuterschoenen Shoesmerdeel? De Shoesme Runflex collectie is een echte aanrader! Wij raden ze iedere peuter aan! Het zijn stoere en mooie sneakers die voldoen aan de eisen voor goede en geschikte kinderschoenen. Ze lopen heerlijk en bevorderen een goede stabiliteit van de voeten tijdens het lopen en rennen. Ben je benieuwd naar de RunFlex collectie? Klik hier voor de hele sneakerlijn!

About the Author

Lotte

Lotte

Trotse mama van Sophie (19-07-2013)/ Vriendin van Sander, de papa van Sophie/ Kinder(bekken) fysiotherapeut in Groningen/ Baasje van Obbe, een zwarte labrador/ Tante van Lucia, Pablo en Benjamin/ Zusje van Jochem en zus van Annelies en Natalie

Visit Website