Moeders voor moeders

hoofdafbeedling-moedersvoormoeders-blog

Mijn eerste zwangerschap was niet gepland, maar wel heel erg welkom.  Ik kreeg in 2013 een prachtige dochter, Sophie. Toen Sophie 2 werd besloten we er opnieuw voor te gaan. Na zeven maanden was het raak en deed ik een positieve zwangerschapstest! Het voelde weer zo bijzonder. Bij mij ging zwanger worden relatief makkelijk, hoewel ik na een half jaar proberen bij de tweede ook wat onzeker werd. Maar wat als het niet zo makkelijk gaat? Wat als je vruchtbaarheidsproblemen hebt en geneesmiddelen of hormonen nodig hebt? Als zwangere vrouw kun je vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen middels ‘Moeders voor Moeders’. Ik meldde mij vrijwel direct aan bij ‘Moeders voor Moeders’ om te helpen. In deze blog lees je meer over de organisatie, de werkwijze en mijn persoonlijke ervaringen. 

Moeders voor Moeders , wat is het?

De organisatie ‘Moeders voor Moeders’  is onderdeel van een farmaceutisch bedrijf en helpt stellen met vruchtbaarheidsproblemen. In 1927 kwam men erachter dat de hormonen in de urine van zwangere vrouwen de vruchtbaarheid kunnen bevorderen. ‘Moeders voor Moeders’ ontstaat in 1931, eerst onder de naam ‘Urine Inzameling Organon’. In 1966 krijgt de organisatie de huidige naam.

‘Moeders voor Moeders’ verzamelt urine van zwangere vrouwen en wint hieruit het hCG hormoon. Farmaceutische bedrijven gebruiken dit hormoon om geneesmiddelen te maken die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Vroeger gebeurde dit door mannen in zwarte manchester pakken, die met paard en wagen langs de huizen reden. Ze werden ook wel pismannekes genoemd. In die tijd was er nog geen telefoon, daarom plaatsten zwangere vrouwen een krant in de vensterbank. Hierdoor wisten de mannen waar ze de urine konden ophalen. Het ophalen gaat vandaag de dag natuurlijk niet meer zo, straks lees je meer over het ophaalproces van nu.

Wanneer kun je mee doen?

Heb je een positieve zwangerschapstest gedaan? Dan kun je je al aanmelden om mee te doen met ‘Moeders voor moeders’. Vanaf je 6e zwangerschapsweek tot en met de 16e zwangerschapsweek bevat je urine het meeste hCG hormoon en kun je meedoen. Je moet je wel voor je 11e zwangerschapsweek aanmelden bij ‘Moeders voor moeders’.

Moeders voor moeders, hoe werkt het?

Als je je hebt aangemeld om mee te doen neemt een informatrice contact met je op. Ze maakt een afspraak om bij je thuis langs te komen. Tijdens dit bezoek wordt precies uitgelegd hoe het in zijn werk gaat en worden al je vragen beantwoord. Je urine zal worden getest, door met een zwangerschapstest de aanwezigheid van het hCG hormoon te bevestigen. En tot slot krijg je een korte vragenlijst, die bepaald of je kunt deelnemen aan ‘Moeders voor moeders’.

Wanneer je mee mag doen krijg je een of meer opvangkannetje voor je urine en twee kratten met in totaal 8 flessen waar je de urine in kunt bewaren. De flessen zijn uiteraard grondig gereinigd en schoon wanneer je ze thuis krijgt. Doordat je voor elke dag van de week een nieuwe fles kunt gebruiken, voorkom je nare luchtjes. De flessen worden elke week opgehaald door een chauffeur. Je hoeft er niet voor thuis te blijven, je kunt de flessen gewoon op een afgesproken plek buiten je huis neerzetten, waar de chauffeur ze wegpakt.

Mijn persoonlijke ervaringen

De dag na mijn positieve zwangerschapstest heb ik me aangemeld voor ‘Moeders voor Moeders’.  Binnen een dag werd ik teruggebeld en werd er een eerste afspraak ingepland. Een erg aardige vrouw kwam langs op een moment dat het mij uitkwam. Ze gaf me uitleg over de gang van zaken en uiteraard moest ik de zwangerschapstest doen. Ik was toch een beetje zenuwachtig. Ik ben toch nog wel echt zwanger? Maar binnen een paar tellen verscheen het tweede streepje. Gelukkig!

Na de korte vragenlijst kon ik beginnen. Ik kreeg twee witte maatkannen, waarin ik de komende weken mijn urine kon opvangen. Ook kreeg ik twee groene grote plastic tassen, met in elke tas een krat met vier grote flessen. In de flessen zit een klein beetje conserveermiddel, waardoor de urine langer goed blijft en er minder geurtjes zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat de geur hiervan me erg tegen stond het eerste trimester van mijn zwangerschap, ik werd er erg misselijk van. Maar dat werd ik van wel meer geuren….

Ik kreeg tot slot van de informatrice een welkomspakket. Dit was wel een leuke verrassing! In het pakket zit een heerlijk zachte omslagdoek voor je baby, wat folders en een magazine. Het is leuk dat ‘Moeders voor moeders’ deze kleine attentie geeft aan deelnemers!

Voor mijn werk ben ik veel onderweg rondom mijn huis. Wanneer ik moet plassen kan dat eigenlijk altijd thuis, waardoor ik veel urine kon opvangen voor Moeders voor Moeders. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet denk dat ik urine op een andere plek dan thuis op zou vangen. Maar gelukkig hoefde dat ook niet.

Ik heb in totaal 7 weken meegedaan. Dagelijks ving ik urine op in de meegeleverde kannen. De blauwe flessen waar je de urine in verzameld werden keurig elke donderdag opgehaald. Ik zette ze buiten bij de voordeur neer en als ik terug kwam van werk stonden de nieuwe flessen voor de week klaar. Dit was goed geregeld. Ook toen ik een keer vergeten was de flessen buiten te zetten, stonden er keurig nieuwe flessen klaar met een kaartje over de nieuwe ophaaldatum.

Een minpunt vond ik dat de kannen waarin je de urine opvangt niet elke week vervangen werden. Je mag de kannen niet afwassen, omdat afwasmiddel het zwangerschapshormoon in de urine afbreekt. Je mag ze alleen omspoelen met water. Dit vond ik wel wat onhygienisch worden. Ik had liever gezien dat ze ook deze kannen elke week kwamen vervangen.

Ik heb in totaal 7 weken mee gedaan. Een heel eind, maar toch ben ik een paar weken eerder gestopt. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren voor Moeders voor Moeders. Zou ik het weer doen? Ja, ik zou me weer opgeven. Maar ik zou wel vaker contact opnemen om te vragen of ze nieuwe kannen mee kunnen leveren!

About the Author

Lotte

Lotte

Trotse mama van Sophie (19-07-2013)/ Vriendin van Sander, de papa van Sophie/ Kinder(bekken) fysiotherapeut in Groningen/ Baasje van Obbe, een zwarte labrador/ Tante van Lucia, Pablo en Benjamin/ Zusje van Jochem en zus van Annelies en Natalie

Visit Website