Pinksteren: activiteiten en een stukje historie

Pinksteren

In deze blog komen we terug op een stukje geschiedenis achter Pinksteren en geven we suggesties van leuke activiteiten om te doen met kinderen ten tijde van Pinksteren. 

Geschiedenis achter Pinksteren

Pinksteren valt elk jaar 10 dagen na Hemelvaart en in 2016 betekent dat, dat het Pinksterweekend valt 15 en 16 mei. Pinksteren is vernoemd naar het Griekse woord ‘pentekostos’, wat vijftigste betekent. Binnen het christendom begint Pinksteren op de vijftigste dag van Pasen.

Tijdens het Pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde uit de hemel op de apostelen en de andere aanwezige gelovigen. De Heilige Geest is de derde persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid (een theologische opvatting in veel takken van het christendom dat er één god bestaat in drie goddelijke personen, te weten de Vader, de Zoon – Jezus Christus – en de Heilige Geest). Na de dood van Jezus op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen steun van zijn aanwezigheid gehad, tot Hemelvaart. Op de veertigste dag van Pasen werden de leerlingen weer alleen achtergelaten. Wel had Jezus hen beloofd dat hij de Geest van God (de Heilige Geest) zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en hen kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Dit gebeurde op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren.

Met name in de vroege middeleeuwen was Pinksteren een zeer belangrijk christelijk feest. Deze week ging gepaard met verplichte rust en standaardrituelen als het loslaten van duiven in de kerk, het strooien van blaadjes van Pioenrozen en het blazen op de klaroen. De Heilige Geestweek werd in 813 al ingekort en vanaf 1414 kenden Pinksteren nog slechts drie verplichte rustdagen. In 1618 werd bepaald dat hier nog een dag afging en dat leidde tot de twee Pinksterdagen van tegenwoordig. Op sommige plaatsen heeft de derde rustdag nog wel standgehouden.

Activiteiten met kinderen tijdens de Pinksterdagen

Los van het theologische karakter van Pinksteren, betekent het voor veel kinderen en hun ouders ook een extra vrije dag. Op de zondag zijn veelal de winkels in Nederland gesloten. Tijd dus om met elkaar leuke dingen te doen gedurende deze twee dagen.

Bij Allesoverjekind zijn we eens op zoek gegaan naar leuke uitjes voor kinderen. Hoewel er een groot aanbod is en we deze linkjes ook zullen noemen onderaan deze blog, willen we er even twee uitlichten:

Campina Open Boerderijdagen

Pinksteren CampinaNet als op 6 mei zal ook op 16 mei een groot aantal boerenfamilies de deuren open zetten om kinderen en Pinksteren Campinahun ouders een kijkje te geven in het echte boerenleven. Het is een unieke kans om te zien waar de zuivel producten écht vandaan komen. Naast een rondleiding op de boerderij, zullen er ook verschillende activiteiten georganiseerd worden zoals melkbus heffen en de skippy koe race. Hier beleven de kinderen gegarandeerd veel lol aan! Ook is er de zuivelbar van Campina waar je nieuwe producten kunt proeven en natuurlijk zullen ook de huidige favorieten aanwezig zijn!

Wil je weten welke boerderij bij jou in de buurt meedoet? Neem dan hier een kijkje!

Delta Lloyd North Sea Regatta

Pinksteren North Sea RegattaDit jaarlijkse zeilevenement trekt duizenden zeilers, watersporters en andere toeschouwers om dit weekend te genieten van veel gezelligheid en spektakel. Naast het zeilen, zijn er verschillende live-shows te zien in de feesttent. Ook een bezoekje aan de haven van Scheveningen mag niet ontbreken! Jachten van allerlei afmetingen liggen naast elkaar Pinksteren North Sea Regattaen worden vanaf het strand in het water getakeld. Er zullen elke dag open boten, catamarans, Olympische en one-design klassen, scherpe jachten en klassieke schepen uitvaren voor een spannende race voor de Scheveningse kust. Ook voor niet-zeilers is dit een fantastisch evenement!

Kinderen tot 13 jaar kunnen tijdens de North Sea Regatta gratis leren zeilen in een optimist. In de haven van Scheveningen worden van vrijdag tot en met zondag zeillessen gegeven.

Meer informatie over Pinksteractiviteiten in Nederland

 

Bronnen:
Holland.com
Wikipedia

About the Author

Annemieke

Annemieke

Gelukkige mama van Milou (25-11-2013) en Tim (09-01-2016) / Vriendin van Jeroen, de papa van Milou / Tante van twee neefjes en een nichtje / Zusje van Carolien en Mark / Customer Engagement Manager in Groningen

Visit Website